Onderzoek en behandeling

Onderzoek

Tijdens uw eerste afspraak vindt er een uitgebreid intakegesprek plaats. De osteopaat stelt vragen over uw klacht, maar ook over uw ziektegeschiedenis , algemene gezondheid en leefgewoontes.

Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek houdt u uw ondergoed aan. De osteopaat onderzoekt het hele lichaam met zijn handen op spanningen en blokkades; kortom op bewegingsverlies.

Na de intake en onderzoek worden de bevindingen met u besproken en een behandelplan wordt opgesteld.

Behandeling

Osteopathie is een veilige behandelmethode, gebaseerd op principes uit de anatomie, fysiologie, emriyologie en neurologie. Met deze brede kennis is de osteopaat in staat om te herkennen welke weefsels van het lichaam minder bewegelijkheid zijn geworden. Dit bewegingsverlies zorgt ervoor dat weefsels niet in optimale conditie zijn en dus tot klachten kunnen leiden.

Osteopaten werken alleen met hun handen en gebruiken geen apparatuur of medicijnen. Tijdens de behandeling kunnen de handgrepen variëren van subtiel tot stevig, veelal op andere plaatsen dan waar de klacht zich bevindt. De osteopaat zal de verminderde bewegelijkheid proberen op te heffen voor de desbetreffende weefsels. Mogelijk krijgt u ook voedingsadviezen of adviezen t.a.v. uw leefstijl. Na de behandeling kunt u soms korte tijd last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid of een tijdelijke verergering van de klacht. Uw lichaam is zich aan het aanpassen aan de vernieuwde beweeglijkheid, en kan daardoor kortdurend uit balans zijn. Het is daarom verstandig om na de behandeling even rustig aan te doen, bijvoorbeeld een dag te wachten met fanatiek sporten en voldoende water te drinken.

De periode tussen twee behandelingen varieert van 1 tot meerdere weken. In die tijd kan het lichaam zichzelf herstellen en tot een nieuw evenwicht komen.

Het aantal behandelingen dat noodzakelijk is, hangt af van de individuele reactie van de patiënt op de behandeling. Doorgaans zal na drie tot vier behandelingen duidelijk zijn of de therapie de gewenste uitwerking heeft.